من منتظرم، منتظری از آفریقا...
گفتوگو با علی مصطفی، از نیجریه در دوماهنامه امان شماره 42
علی مصطفی در سال 1986 میلادی در کشور نیجریه در شهر سکوتو به دنیا آمده است. تحصیلات کلاسیک را تا 23 سالگی ادامه داده، ولی پس از چند ترم تحصیل، از دانشگاه انصراف داد و به دنبال گم گشتهاش که همان علوم دینی و معنوی بود به ایران مهاجرت کرد. هماکنون چهار سال است که در ایران زندگی میکند و در مدرسه امام خمینی قم در مقطع کارشناسی به فراگیری علوم دینی اشتغال دارد.
در یک روز بهاری میهمان دفتر مجله امان شد و از حال و روز معنوی کشورش گفت. بخوانید.
شما و خانوادهتان از اول شیعه بودید یا بعد شیعه شدید؟
خانواده ما اهل تسنن بودند، وقتی من بچه بودم، پدر و مادرم شیعه شدند و من از اول سن تکلیفم بحمدالله شیعه بودم.
چطور شد که خانواده شما شیعه شدند؟
یک روحانی فعال به نام شیخ ابراهیم یعقوب الزکزکی در کشور نیجریه، مذهب تشیع را تبلیغ میکند. او رهبر شیعیان نیجریه است. خانواده ما به وسیله تبلیغ او شیعه شدند. ایشان الآن هم رهبر شیعیان هستند و تقریباً هر سال به قم میآیند و با مراجع و علما دینی دیدار میکنند.
در کشور شما در نیمه شعبان چه کارها و برنامههایی انجام میشود؟
ما هر سال روز 15 شعبان مراسم و محفل بزرگی داریم که شیعیان از نقاط مختلف کشور در یک منطقه جمع میشوند و برنامهها و مراسم متنوع و با شکوهی برگزار میکنند؛ مثلاً سربازها رژه میروند و بعد رهبر شیعیان، شیخ ابراهیم یعقوب الزکزکی سخنرانی میکند و گزارشی را از فعالیتهای گوناگونی که در مورد اهلبیت و نشر مکتب تشیع در کشور دارد بیان میکند.
آیا آماری از جمعیت شیعیان نیجریه در دست هست؟
خیلی دقیق مشخص نشده است، بعضیها میگویند 10 میلیون نفر شیعه در نیجریه هست؛ ولی بحمدالله روز به روز تعدادشان افزایش مییابد. چون مردم با تبلیغات شیعیان به حقانیت مکتب اهلبیت بیشتر پی میبرند.
آیا در طول سال و غیر از نیمه شعبان، فعالیتهایی برای امام زمان(عج) انجام میشود ؟
بله، یک حرکت اسلامی است که شیخ الزکزکی آن را هدایت میکند. آنها مجلات و روزنامههای متعددی دارند که مطالبشان مربوط به علوم اهلبیت است و درباره امام زمان(عج) هم در آنها نوشته میشود. مؤسسات گوناگونی هم هستند، مؤسسهای مربوط به شهدا است و مؤسسهای مربوط به علوم دینی است ولی دقیقاً یادم نمیآید که مؤسسهای مخصوص به نام امام زمان(عج) باشد، یا من اطلاع ندارم. مؤسسات مذهبی فعال هستند و کارشان روز به روز گسترش پیدا میکند که میشود گفت آنها هم برنامههای مذهبی و مهدوی خوبی دارند.
شیخ ابراهیم یعقوب الزکزکی بسیار فعال هستند؛ آنقدر برای اهلبیت و امام زمان(عج) کار میکند که مردم روز به روز به تشیع تمایل بیشتری پیدا میکنند.
به نظر شما حوزه علمیه ما چه کاری میتوانند انجام دهد که مهدویت در نیجریه گسترش بیشتری پیدا کند؟
به نظر من مهمترین کار ایران برای گسترش فرهنگ انتظار و مهدویت در نیجریه این است که علمای دینی را برای ترویج دین و تربیت طلاب به نیجریه بفرستند، تا آنها علوم دینی را به خوبی یاد بگیرند. این روش میتواند خیلی مؤثر باشد، کار دیگری که به نظرم میرسد این است که بعضی کتابهایی درباره مهدویت ترجمه شود و بفرستند و با تخفیف ویژه به مردم ما بدهند؛ این هم یک قدمی است در نشر مهدویت در نیجریه. فکر میکنم اگر انجام بشود خیلی خوب است.
آیا در کشور شما کسانی هستند که به دروغ ادعای مهدویت بکنند یا ادعای ارتباط با امام زمان(عج) داشته باشند؟
مردم ما چه اهلسنت و چه شیعه قبول دارند که امام زمان(عج) یک روز ظهور خواهد کرد، ولی آنها چنین ادعایی ندارند که یکی از خودشان صاحبالزمان هستند یا با امام زمان(عج) ارتباط دارند.
به نظر شما برای ظهور امام زمان(عج) باید چه کاری انجام دهیم؟
باید آماده باشیم، برای کسی که در انتظار امام زمان هست آمادگی لازم است. یعنی اعمالی را که برای انتظار امام زمان(عج) از معصومین به ما رسیده، باید انجام بدهیم.
آیا در کشور شما مراسم دعای ندبه برگزار میشود؟
بله، اما نه به طور منظم، ولی بعضی هستند که منظم میخوانند یعنی خودشان را مقید میکنند که هر هفته جمعهها دعای ندبه بخوانند.
شما خودتان منتظر ظهور امام زمان(عج) هستید؟
امیدوارم یکی از منتظران باشم!
فکر میکنید وقتی امام زمان(عج) بیایند دنیا چه تغییری میکند؟
همین چیزهایی که در بیانات معصومان آمده که وقتی امام زمان(عج) ظهور میکنند، دنیا پر از عدل و داد میشود و ما اعتقاد داریم که چنین اتفاقی حتماً خواهد افتاد و دنیا زیباتر خواهد شد و ظلمها از بین میرود.
دوست دارید نیمه شعبان امسال ایران باشید یا نیجریه؟
دوست دارم در کشور خودم باشم کنار خانوادهام؛ البته همسرم اینجا هستند. ولی مادرم آنجا هستند و پدرم هم سال پیش به رحمت خدا رفتند.
مردم کشور شما اگر سؤالی یا شبههای در مسائل دینی داشتند باشند جایی هست که بتوانند پاسخ بگیرند؟
بله البته شیخ ابراهیم الزکزکی به کمک بعضی از بزرگان شیعه، در یک مدرسه به افراد علاقهمند درس میدهند. آنها پس از یادگیری معارف اهلبیت به مناطق مختلف خود برمیگردند و تا حدی پاسخگوی نیازهای مذهبی مردم آنجا هستند.
چند کلمه میگویم، یک جمله کوتاه در موردش بگویید:
امام مهدی(عج): امید شیعیان
نیمه شعبان: روز میلاد نور
مسجد جمکران: عبادتگاه عاشقان امام زمان(عج)
ایران: پناهگاه شیعیان
کعبه: محل ظهور امام
مسلم عباسپور ـ دوماهنامه امان شماره 42